Isnin, 8 Mei 2017

Cerita Campuq-campuq

Kita tepek gambo dulu na...cite kemudian... Ok, dah boleh cerita. Selalu kita dengaq depa kata kancil pandai buat 'trick' nak lepaskan diri daripada sang bedal dan binatang yang lain (pandai buat helah). Dalam kehidupan moden sekarang ni pun, keta 'kancil pandai buat 'trick' jugak...hehe. Cuba lihat dalam gambar bawah, bijak kan. Di sebalik celahan keta besar, elok je terselit je menyembunyikan diri. Sapa-sapa nak parking keta pasti rasa ada kosong kat celah keta tersebut. Namun! Ada si cute keta kancil elok je terletak kat situ...hehe. Jangan mudah terpedaya ye!                                             
Selepas KLCC dan KL Sentral, kami lawat kawan adik sekampung yang duk kat sini (Pusat Latihan Kor Polis Tentera Diraja-PULAPOT) di Jalan Genting Klang. Dapatlah meluangkan masa sejam lebih, pastu balik. Jenuh juga guna waze, sekali terlajak pulak, buat pusingan U, baru dapat masuk kawasan tentera nih. Almaklumlah tak pernah jejak kat situ kan (agak berbukit).
 
Perubahan menu yang dibuat oleh pihak MALINDO. Daripada seketul roti dan air, kemudian mereka beri sebekas makanan yang mengandungi pizza (ala pizza) dan pastri macam crumble apple serta air. Alhamdulillah. Bagi rasa kenyang buat penumpang. Maklumat terkini, untuk laluan Kuching-KL-Kuching, jadual penerbangan mereka telah dikurangkan dari tiga kepada dua penerbangan sehari sahaja. Kalau ikutkan, servis depa ni ok jer, tetapi terpaksa akur dengan pihak pengurusan mereka. Kami sebagai penumpang pun, terhad jugaklah nak tempah penerbangan dengan mereka (selain AA dan MAS).
Makanan kat bawah ni hidangan yang dimasak oleh mak angkat. Kecuali dua sambal, kami yang buat. Nampak sodap je kan semua, apa lagi kalau dapat makan dengan nasi panas. Sebelah bawah kiri tu kerabu/urap paku (letak hirisan bunga kantan banyak sikit-rasa kaw). Nenas sebagai pencuci perut!

Pemandangan menjelang senja di Kampung Mang - tanaman padi dalam proses dituai.



KLCC...kami datang!

Assalamualaikum semua..
Bersiaran kembali kita di arena blog (macam laporan sukan plak ye..hehe). Jom nikmati gambo-gambo masa adik-beradik, anak buah cheq dan suamiku ke KLCC hari tuh. Mak dan abah duk umahku, malas nak keluar katanya. Nak bawak mak agak mencabar sebab perlu pakai kerusi roda nak naik turun LRT. Ada rezeki, lain masa kita gi ye mak. Maafkan anak-anakmu ini. Disebabkan percutian singkat, masa pun terhad. Mujur ku ada turun KL, kembarku nak turun KL gak, ajak mengeTAR katanya.
Dua gambo kat atas nih, masa hari kejadian sebelum adik-adik yang lain sampai ke KL. Kami dok ronda Sogo dan mengeTAR jap. Syok shopping sampai coin parking hilang-nasib baik Anie nak bayar sebab dia yang hilangkan. Aku? Tukang uruskan pembayaran kat Tingkat 3, Sogo. Adoii!! Sibuk membeli-belah, sampai tak sedar benda tu tercicir.

Selesai kami membeli-belah, balik rumah dan belah malam baru yang lain sampai. Esoknya sambung lagi gi KL. Tujuan utama nak ke KLCC-Hadi teruja nak tengok menara berkembaq katanya (maklumlah maknya kembaq..haha..takde kena-mengena). Anak buah - Rayyan aka Oyen pun ada sekali. Riuhlah dua sepupu bertemu (seronoklah depa). Dapat berkumpul, jumpa atuk dan nenek. Jom layan gambaq mereka.






Antara kedai yang ada kat KLCC...menarik kan gambo mesin taip lama tuh!
Mak Oyen dan Cik Wanie teruja tengok bunga..macam nak buat bouquet terus jer..hehe
Masa ni gambaq nak naik tren dari KLCC ke KL Sentral. bagilah depa rasa kans...makcik-makciknya pun teruja sekali..haha. Kat tren suara depa je yang riuh, nasib baik penumpang lain faham, dok perati je. Muka teruja Oyen dan Hadi...layankan aje.

Alhamdulillah dapat berkumpul adik-beradik (kecuali adik lelaki-tolong jaga mak sekejap). 
Bagi kredit encik suami yang teman kami pi sini-baca waze, kupandu keta..hehe.
Alhamdulillah, perangai depa dua dok elok je, lari sama, minum sama, baca sama...Harap sampai besar duk elok je na. Panjang umur, murah rezeki nanti kita jalan-jalan lagi ye Hadi dan Oyen...bawak nenek dan atuk sekali.

Keindahan 6

Haa...keindahan sebenar yang ditunggu-tunggu...haha. Berkaitan makananlah. Dap! Tak perlu cakap banyak. Jom layan gambar. Atas : Nasi ke...