Sabtu, 10 November 2012

kelako dan keciwa..

Cewah..macam lain macam je bunyi tajuk kat atas. Ceritanya petang tadi yang berkobar-kobar nak buat kek karet (lobak) le..resepi dah lama ada kat tangan, buatnya tak lagi sebab bahan-bahan tak cukup. Maka petang tadi terlaksanalah hasrat nak buat. Memula tengok jumlah gula kastor yang diperlukan macam tak percaya, 600gm..hmm selalunya buat apa-apa kek ke apam pun, paling banyak 220gm jer. hmm..belasah jelah (dalam hati berkata, memang guna banyak gula kot kek nih).

Pong pang pong pang kat dapur, maka siaplah adunan kek dan siap untuk dibakar, elok je kejadian adunannya. Elok je juga masuk dalam loyang dan siap untuk dibakar dalam masa 30 minit. Siap buat adunan lempeng pisang dan bergolek kat depan tv jap, maka tiba masa nak tengok kek selepas 30 minit. Aik..apasal lembik je adunan bawahnya. Maka kutambah masa membakar setengah jam lagi..hambik. 

Hasilnya, hmm tak juga terjadi ikut yang sepatutnya. Keciwa adalah - hangit dan manis amat. Memang sah salah masuk jumlah gula. Aduhai..melepas nak merasa kek karet. Kelako pun ada..itulah Suhana, sapa suruh tak tengok resepi yang lain, nih bulat-bulat je ikut resepi yang nampak gempak tu je ye...mungkin penulis resepi silap tambah 0 kat depan 60 - agaknya hanya 60gm je gula yang diperlukan.

Takpe, takpe Suhana. Jangan putus asa, cuba lagi lepas ni ye. Usaha tangga kejayaan...haha. Sebagai ganti keciwa, nasib baik jadi lempeng pisang ditabur kepingan badam tadi menjadi - alhamdulillah.

p/s: Maaf gambar tak dapat dikeluarkan masa nih...gambar kemudian akan dimasukkan untuk tatapan bersama..hehe

2 ulasan:

Ummu Madihah berkata...

Salam Su,

Kek karot tak menjadi ya.

Mak Aji beberapa minggu lepas buat kek keju yg x masak, sampai sudah x keras! Rupa dah cantik, boh strawberi segala, tp entah apa yg silap, lembek sampai kena kaup ngan sudu, he he! Resepi kengkawan kita kat ofis dulu gak, tp mrk punya punya cantik!

Siti Suhana berkata...

Wslm mak Aji, gitulah mak Aji, nak buang sayang, saya baru masukkan dalam peti ais..ntah bila nak makannya pulak sbb manis dan hangit sikit...hehe..


Memang sah salah ukuran gulanya...

Mak Aji memang dah tengok betul2 ke jumlah ukuran bahan2nya..saya tak berani nak kata sbb tak mahir lagi knp kek keju tu tak menjadi..

Mak Aji perlu rajinkan diri search internet cari knp kek jadi begitu..hehe...

dan satu lagi kita jgn putus asa untuk mencuba lagi..hehe

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...