Sabtu, 10 November 2012

payah bebeno namanya...

Hehe..nak sebut punyalah payah sebab lidah omputih nama hidangan ni hah. Sherpherd pie gituh. Kita pendekkan nama jadi SP jelah ye. Dah namanya kita belajar buat SP nih, tak best kalau tak cuba sendiri kat rumah, jom kita buat. Disebabkan takde acuan bulat kecil kat rumah, kutaram bekas besar sikit, masa pun dapat dijimatkan ye dak.

kalau kita buat banyak, dapatlah kita simpan stok dua tiga hari, lagi-lagi duk berdua kat rumah, bercinta nak habiskan. Bekalan bahan-bahan dah lama ada dalam peti ais. Tinggal daging je belum beli lagi. Kalau tak buat, rugi nanti. Mudah pun mudah...hehe..cuma rajin tak rajin jer....

inti...kucampur mix vege dengan ayam dan bebola daging cincang (tak dan beli daging cincang)...

adunan kentang dah siap lenyek dan ditambah susu, garam dan lada sulah..nak letak origano sikit pun boleh..

hirisan keju yang ado...janji hado..hehe ..ni pun keju yg adik salah belikan baru nih..hehe

bekas foil yang ada..besar gak....haha

masukkan inti dahulu..

tutup dengan adunan kentang rata-rata...

taburkan hirisan keju dan serbuk origano

dah siap bakar...

jarak dekat..mudah kan...

setelah dikorek isinya...
Ni resepinya..selamat mencuba. Jom kita buat...

Bahan Topping
6 biji kentang direbus dan dileck halus
80gm fresh cream
sedikit garam dan lada sulah
perisa

Cara buat
Kentang yang direbus, dikisar atau dilenyek halus, selepas itu masukkan fresh cream, garam, lada sulah dan perisa. Gaul rata dan ketepikan sekejap.

Bahan inti
250gm daging cincang (ayam pun boleh)
100gm sayur campur (mix vege)
1 biji bawang besar dipotong dadu (bawang bombay)
sedikit minyak untuk menumis
2 sudu tepung jagung dicampur sedikit air
sehelai daun salam (bay)
perisa 
garam

Cara buat inti
Tumis bawang besar hingga naik bau. Lepas itu, masukkan mix vege dan daging cincang, gaul rata. Tambahkan bahan perisa. dan garam. Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung sebagai pemekat. Gaul rata. Angkat bila masak.

Proses berikutnya - bakar
Disebabkan nak bakar hidangan ni, boleh letak dalam bekas kaca atau bekas foil ikut suka kita. Yang penting, masukkan inti dahulu, kemudian tutup dengan topping kentang tadi rata-rata (terpulang nak tebal atau nipis, janji tutup). Selepas tu tabur sedikit hirisan keju dan sedikit serbuk origano. Nak banyak keju pun ok.hehe..bakar selama 30 minit. Selamat mencuba.

Hidangan selingan pun ado..layan jolah...

jambu batu dan asam...

goreng karipap...

eh silap..bukan karipap..ni samosa, org beserah/Ghanu kata..hehe..sebab inti isi ikan..




Tiada ulasan:

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...