Rabu, 11 Julai 2012

percubaan pertama

Yang ni pulak percubaan kali pertama untuk buat kek karamel. Dengan penuh teruja kumenjalankan misi juta-juta - cewah. Apabila tengok orang lain buat macam best jer dan taklah susah mana (iyelah tu kanss), maka kuperhalusi resepi dan cara membuatnya 8-10 kali (dua tiga kali jer)..lebih-lebih plak kanss.

Lagi-lagi untuk merasmikan pemakaian sulung ovenku, semangatku bertambah hebat dan berkobar-kobar. Macam biasalah, nak tulis resepi malas, nanti carilah resepi dari kak Azlita masam manis yang jelita tuh. Lengkap bahan dan cara membuatnya-memang menjadi. Terima kasih kak Ita. Ada juga bertanya dengan pakar, Suhaida Azmi yang telah biasa membuatnya - terima kasih Ida.

Jom layanss gambar jelah dulu k. (nak buat kek ni memang mencabar dan banyak langkahnya, namun hasilnya lumayan - sodap - kawan yang merasa pun jadi suka). 

proses putar adunan putih telur dan gula-ni dah proses ke berapa dah/sebelum tu,  panaskan gula jadi karamel, pastu buat lapisan adunan kuning telur dan susu cair...

semua adunan yang diasingkan akan disatukan menjadi satu dan dibubuh pewarna, pastu letak atas lapisan karamel dan lapisan adunan susu dan telur, letak secara berselang-seli...

dah siap letak dalam acuan...

lorekkan...

pastu bakar selama satu jam- letak dalam loyang yang berisi air panas.. kalau belum masak, tambahkan masa untuk bakar..

dah siap bakar, terbalikkan atas bekas rata secara berhati-hati


Tiada ulasan:

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...