Yang ni pulak percubaan kali pertama untuk buat kek karamel. Dengan penuh teruja kumenjalankan misi juta-juta - cewah. Apabila tengok orang lain buat macam best jer dan taklah susah mana (iyelah tu kanss), maka kuperhalusi resepi dan cara membuatnya 8-10 kali (dua tiga kali jer)..lebih-lebih plak kanss.
Lagi-lagi untuk merasmikan pemakaian sulung ovenku, semangatku bertambah hebat dan berkobar-kobar. Macam biasalah, nak tulis resepi malas, nanti carilah resepi dari kak Azlita masam manis yang jelita tuh. Lengkap bahan dan cara membuatnya-memang menjadi. Terima kasih kak Ita. Ada juga bertanya dengan pakar, Suhaida Azmi yang telah biasa membuatnya - terima kasih Ida.
Jom layanss gambar jelah dulu k. (nak buat kek ni memang mencabar dan banyak langkahnya, namun hasilnya lumayan - sodap - kawan yang merasa pun jadi suka).
|
proses putar adunan putih telur dan gula-ni dah proses ke berapa dah/sebelum tu, panaskan gula jadi karamel, pastu buat lapisan adunan kuning telur dan susu cair... |
|
semua adunan yang diasingkan akan disatukan menjadi satu dan dibubuh pewarna, pastu letak atas lapisan karamel dan lapisan adunan susu dan telur, letak secara berselang-seli... |
|
dah siap letak dalam acuan... |
|
lorekkan... |
|
pastu bakar selama satu jam- letak dalam loyang yang berisi air panas.. kalau belum masak, tambahkan masa untuk bakar.. |
|
dah siap bakar, terbalikkan atas bekas rata secara berhati-hati |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan