Isnin, 16 Januari 2012

botok telur asin...

Assalamualaikum sahabat semua. Lama tak bersiaran, maklumlah cuti panjang. Cuaca tak menentu (tetiba je, ada kaitan ker?..hehe). Kali ni banyak nak cite tentang makanan. Macam biasalahkan. Manusia dan makanan tidak dapat dipisahkan.

botok telur asin

Dalam gambar tu dipanggil botok telur asin. Biasanya kita makan botok udanglah, ikanlah. Tapi kali ni botok telur asin. Menariknya, botok ni dibungkus dengan daun kudu (mengkudu). Sudah pastinya, telur asin (telur itik) atau ayam pun boleh direbus dahulu. Dah masak, belah dua dan ditanggalkan kulitnya. Letakkan atas adunan botok (kelapa campur ramuan lain + hirisan daun kudu juga), bungkus dan kukus. Siap untuk dimakan. Sedap jugaklah rasanya. Penuh eksotik!

ayam pansuh...

Gambar atas pulak ni, ayam pansuh namanya. Tak sempat nak tanya apa bahan-bahannya. Yang pasti, ada pucuk ubi, serai dll. Rasanya bolehlah. Kalau masak dalam buluh, lagi rasa sedap.

Tiada ulasan:

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...