Ahad, 26 Jun 2011

periuk kera....

Nak cite sikit tentang periuk kera (yang pastinya bukan untuk kera). Bagi sebahagian masyarakat
di Sarawak nih, mereka banyak memanfaatkan peluang yang ada terutamanya dalam
proses memasak dan menggunakan bahan yang ada digunakan dalam dunia masakan mereka.
   Biasanya pokok periuk kera ni ditanam untuk hiasan terutamanya di KL dan semenanjung.
Namun di sini berbeza situasinya. Mereka menggunakan kelonsong periuk kera untuk
memasak pulut di dalamnya. Macam biasa, letak pulut dalam kelongsong dan dikukus
atau direbus sehingga masak. Jom kita tengok.....
ilah kelonsong periuk kera....kat sini mudah cari dan saiznya agak besar..
keadaan kelonsong yang diisi pulut dan telah masak...

Tiada ulasan:

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...