Khamis, 25 Ogos 2016

kelapa sangrai....

Kat tempat kerja kat Sarawak ni, hanya aku dan kak Shuhailey yang reti makan Miang kham. Kebetulan kat rumah masing-masing pun ada tanam daun kaduk - hebat! Satu hari tu berjanji nak bawak miang kham ke pejabat..best jugak kan. Yang paling best kak Shu setuju nak buat dan bawak kepingan kelapa. Ada cadangan, kalau malas bawak kelapa yang diparut jer atau kalau ada lebih rajin sikit, beli kelapa, buang yang bahagian kulit keras tuh, potong kecik-kecik dan sangrai (sangan - goreng tanpa minyak). Kak Shu setuju buat yang rajin, alhamdulillah. Pucuk dicita ulam mendatang!
 
~~ Ni kalau kak Monie tengok mesti menangis dan jeles. Haha. Sebab kalau kat KL nun, aku yang agak rajin buat kepingan kelapa sangrai tuh. Bila takde yang berapa rajin, guna kelapa parut sangrai jelah ek kak Monie...hehe.
 
~~ Mesti kak Monie teringat benda ni sebab i tukang buat sebelum nih. Sekarang, ada orang lain buat untukku..yeayy...hehe. Tapi yang lebih penting, air gula sebagai pelengkap Miang kham juga amat diperlukan sebagai pemanis kata dan pemanis mulut. Terima kasih Kak Monie sayang sebab dapat beri sebotol dengan penuh kasih sayang. Jasamu kami kenang.

sedappp...
Maka terhasillah hidangan lengkap Miang kham yang lazat dan berkhasiat..haha
Sesekali dapat makan nih...pergh..best...terbaik
Hanya 2-3 orang Sarawak yang pandai makan, ada yang kena paksa makan lagi...haha
Mereka ingat macam daun sirih kot...
Belum cuba belum tahu..tapi mereka makan sekali je..hehe
Apa yang penting, kami baham makan sampai puas. Alhamdulillah.
 
sedap...

Tiada ulasan:

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...