Assalamualaikum semua...
Ya Allah Ya Tuhanku, malasnya nak tulis entri. Ni kugagahi jua menulis...adoiii..dek sibuk menguruskan program Khemah Bahasa sempena BBK 2012. Ni cerita minggu lepas punya. Cerita belajar buat kuih bagai dan lasagna bagai dengan Chef Rashid, dari pagi hingga petang (selalunya satu sesi, ni terlebih teruja sebab apa yang diajar macam best jer)..kisahnyer.
|
inilah makaron dan biscoti (yg satu ok, satu lagi agak hangus).. |
Sebelah paginya belajar buat makaron dan biscotti badam (best). Sebelah petang pulak belajar buat lasagna, sperpherd pie (daging cincang dan sayur campur, letak kentang yg dilecek dan keju di atasnya lalu dibakar - sedap gak) dan belajar buat sup cendawan dan roti (ala orang putihlah).
|
lasagna daging... |
|
sperpherd pie..nyum nyum |
|
roti bawangcsapu marjerin, daun salam dan bawang putih.. |
|
sup cendawan.. |
Gambar dari sisi lain.
|
kepingan kulit lasagna..lagi murah beli dan sedia ada berbanding dibuat secara manual.. |
|
adunan roti, siap untuk dibakar |
|
inti sperpherd pie - daging dan sayur campur.. |
|
diletakkan keping demi keping... |
|
kuah lasagna.. |
|
roti dah siap bakar.. |
|
dipotong2 dan disapu jem dl |
|
disapu bedak sejuk..ahakss... |
|
Bila dah diajar buat makaron...oo macam tu jer..adunan pun mudah, guna tepung dan badam kisar halus. Tetapi kalau tak betul adunannya, tak 'berkaki' nanti.
|
maaf adunan tak sempat untuk dirakam |
|
dah siap picit atas dulang, biarkan beberapa jam baru boleh bakar.. |
|
yippi..dah boleh bakar... |
|
cantikkan warna nih.. |
|
nak letak inti pun boleh, kalau takmo pun takde... |
|
dah siap bakar.. |
|
makaron ni manis..dah buat, boleh simpan dalam peti ais..tak boleh makan banyak2..hehe |
|
buat kelainan sikit..tambah telinga..nampak tak berkaki? hehe |
Pastu nak buat biscotti pun mudah je. Cuma guna putih telur, gula dan tepung gandum sebagai bahan utama. Sedap pun sedap sebab guna badam besar kan.
|
adunan dah siap, sila masukkan dlm loyang... |
|
dah siap diratakan. Bakar adunan separa masak... |
|
inilah hasilnya.. |
|
pastu dipotong.. |
|
potong nipis-nipis lg biar rangup... |
|
bilalah nak dapat beli pisau seperti ini, selagi takde pisau nih, malas nak buat biscotti nih..hmm |
|
dah siap dibakar sekali lagi... |
p/s: kalau nak resepi, mesejlah saya, malas nak tulis semula resepi yang diberi..huk huk
2 ulasan:
Su, nak juga resepi biscotti. Makaron x nak manis sangat, kurang minat. Seronok tengok awk masak2 walau sibuk dengan BBK!
Ok mak haji...malam nanti sy bagi resepi k..kek lumut dan biscotti..sedap mak aji....sbb guna badam kan...hehe
Catat Ulasan