Selasa, 23 Oktober 2012

malas-malas sayang....

Assalamualaikum semua...


Ya Allah Ya Tuhanku, malasnya nak tulis entri. Ni kugagahi jua menulis...adoiii..dek sibuk menguruskan program Khemah Bahasa sempena BBK 2012. Ni cerita minggu lepas punya. Cerita belajar buat kuih bagai dan lasagna bagai dengan Chef Rashid, dari pagi hingga petang (selalunya satu sesi, ni terlebih teruja sebab apa yang diajar macam best jer)..kisahnyer.
inilah makaron dan biscoti (yg satu ok, satu lagi agak hangus)..
Sebelah paginya belajar buat makaron dan biscotti badam (best). Sebelah petang pulak belajar buat lasagna, sperpherd pie (daging cincang dan sayur campur, letak kentang yg dilecek dan keju di atasnya lalu dibakar - sedap gak) dan belajar buat sup cendawan dan roti (ala orang putihlah).

lasagna daging...

sperpherd pie..nyum nyum

roti bawangcsapu marjerin, daun salam dan bawang putih..

sup cendawan..

 Gambar dari sisi lain.

kepingan kulit lasagna..lagi murah beli dan sedia ada berbanding dibuat secara manual..
adunan roti, siap untuk dibakar

inti sperpherd pie - daging dan sayur campur..

diletakkan keping demi keping...

kuah lasagna..
roti dah siap bakar..

dipotong2 dan disapu jem dl

disapu bedak sejuk..ahakss...

Bila dah diajar buat makaron...oo macam tu jer..adunan pun mudah, guna tepung dan badam kisar halus. Tetapi kalau tak betul adunannya, tak 'berkaki' nanti.

maaf adunan tak sempat untuk dirakam

dah siap picit atas dulang, biarkan beberapa jam baru boleh bakar..

yippi..dah boleh bakar...

cantikkan warna nih..

nak letak inti pun boleh, kalau takmo pun takde...

dah siap bakar..

makaron ni manis..dah buat, boleh simpan dalam peti ais..tak boleh makan banyak2..hehe

buat kelainan sikit..tambah telinga..nampak tak berkaki? hehe

Pastu nak buat biscotti pun mudah je. Cuma guna putih telur, gula dan  tepung gandum sebagai bahan utama. Sedap pun sedap sebab guna badam besar kan.
adunan dah siap, sila masukkan dlm loyang...

dah siap diratakan. Bakar adunan separa masak...

inilah hasilnya..

pastu dipotong..

potong nipis-nipis lg biar rangup...

bilalah nak dapat beli pisau seperti ini, selagi takde pisau nih, malas nak buat biscotti nih..hmm
dah siap dibakar sekali lagi...

p/s: kalau nak resepi, mesejlah saya, malas nak tulis semula resepi yang diberi..huk huk

2 ulasan:

Ummu Madihah berkata...

Su, nak juga resepi biscotti. Makaron x nak manis sangat, kurang minat. Seronok tengok awk masak2 walau sibuk dengan BBK!

Suhana dbp swk berkata...

Ok mak haji...malam nanti sy bagi resepi k..kek lumut dan biscotti..sedap mak aji....sbb guna badam kan...hehe

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...