Tora datang lagi..hehe..
Buah kristal datang lagi (datang musimnya). Tetapi kali nih, dalam saiz yang sedang. Rasanya sedap juga seperti saiz yang besar dan mudah dibuka.
|
isinya semacam buah laici... |
Pastu keinginan nak masak terung pipit datang lagi. Kali ni campur dengan cendawan sisir (sebutan Jawa = jamur). Susah nak dapat jamur nih, bila jumpa di Pasar Satok je terus rembat.
|
terung pipit..beli kali ni agak tua.. |
|
cendawan sisir aka jamur |
|
tumis bawang putih, merah, cili api dan bilis yang dikisar secukupnya... |
|
masukkan terung pipit, gaul sebati.. |
|
penuhkan dengan air untuk bagi empuk... |
|
terung pipit dah empuk, masukkan cendawan sisir dan gaul rata... |
|
dah siap masak... |
Pastu (berapa banyak pastu daa..hehe)... bila kemalasan datang, maka encik suami dengan rela hati buat sarapan minggu lepas...terima kasih bang (memang kretif dan sedap lakiku masak - alhamdulillah).
|
kreatif dan sedap.. |
Ku tak pernah mengolah keju (dah lama disimpan elok dalam peti ais). Disebabkan menggebu-gebu nak buat kek berasaskan keju , maka ku mengolahnya buat kek. Oh ini rupanya keju..cewah...maklumlah "aku anak kampung, tiada apa-apa")...
|
jenama Tatura... |
|
oo ni rupanya keju..hehe |
Selingan jap : sekarang ni kalau nak masak beras, guna kukus jer..mudah, tak perlu dijaga dan cepat masak..cewah..layan jer..
|
basuh beras dan letak dalam pengukus... |
|
tunggu beras masak menjadi nasi..hehe |
2 ulasan:
Su, mana kek berasaskan keju tu, nak tengok gak! Nasi kukus eh, macam yg nasi kukus ayam goreng berempah ya!
Mak Aji, sok saya muat naik gambar dan resepinya..maaf tak dan nak buat ptg tadi..hehe
haah nasi kukus mcm mkn dgn ayam berempah tuh..kalau duk berdua, takmo makan byk dan takmo membazir, masak beras dlm mangkuk kecil dan kukus hingga masak..sukatan air lebih dr setengah (atas setengah beras)..cubalah mak Aji...pasti memuaskan..hehe
kalau guna beras mahal, airnya lebih lagi..
Catat Ulasan