Telah beberapa kali kumencuba untuk membuat kuih apam mekar (sedang teruja membuat apam sebab hanya perlu dikukus-amat mudah). Pada awal langkah membuatnya, tidak berapa berhasil mungkin caraku salah. Maklumlah guna pemutar secara manual (tangan), jadinya hasil kurang memuaskan (tidak mekar sepenuhnya).
Setelah berusaha mencuba berulang kali dan mendapatkan nasihat kawan-kawan, kucuba olah dengan cara lain. Kugantikan susu segar dengan aiskrim soda, bilangan telur kutambah menjadi tiga biji dan putaran mengadun kutambah hingga menjadi putih dan gebu (kebetulan ada membawa mixer dari KL). Kali ni juga, ku cuba mengisi filling perisa blueberry dan kiwi.
Alhamdulillah, percubaan kali kelima telah berhasil. Kuturut kongsikan resepi pada kawan-kawan lain untuk mencuba sama. Jangan DBP dilanda apam mekar lepas ni sudah ler..(tapi kalau semua mencuba baguslah kannns...ilmu patut disebarkan). Jom kita lihat cara nak membuatnya langkah demi langkah.
Bahan-bahan senang je nak sediakan.
3 biji telur
3 cawan tepung gandum (diayak)
2 cawan gula aising
1 cawan aiskrim soda (botol/tin warna biru)
1 sudu makan ovallete
1 sudu makan esen vanilla
|
memula, sediakan pengukus (buh tuala agar air kukusan tak terkena apam) dan panaskan awal... |
|
sediakan juga mangkuk yang kecil agar muat dengan kertas cawan... |
|
antara peralatan lain, penimbang, cawan plastik, aiskrim soda dll... |
|
Mula-mula, putar telur, esen vanila, ovalete dan gula sekali dengan kadar sederhana (memula nak laju pun boleh, pastu perlahan bila dah gebu) |
|
nampakkan dah gebu, pasni boleh masukkan tepung dan selang seli dengan aiskrim soda.. |
|
gaul adunan dan putar hingga sebati, pastu kaup-kaupkan... |
|
nak tambah pewarna pun boleh (dua atau tiga warna pun boleh)... |
|
masukkan adunan asal dalam cawan kertas hampir separuh (lagi mudah kalau gunakan piping) |
|
masukkan filling kiwi.. |
|
atau filling blueberry... |
|
pastu penuhkan/tutup adunan dengan warna lain... |
|
susun dalam pengukus, tutup dan kukus selama 10-15 minit (jika mangkuk kertas kecil, dalam 5-7 minit dah mekar). Lupa nak habaq, kalau mengukus tu, silalah guna api yang kuat agar apam teruja membesar dan mekar setaman...hehe |
|
nah, ini hasilnya..sungguh teruja melihatnya... |
|
ni dalam acuan lain pulak... |
|
taraaa...dah siap...jemput makan... |
|
apam ni sesuai buat sebelah malam, dan dimakan untuk sarapan pagi/minum petang (tahan dua hari kalau letak di luar peti) |
|
ini pulak hasil adunan Kak Min yang teruja sama untuk mencuba resepi apam mekar..tahniah kak Min... |
2 ulasan:
salam kenal
akak dtg mdaftar sbagai follower ke 12
wslm kak...sy berbesar hati dgn perkenalan ini..terima kasih kak. Semoga ukhwah btambah kuat sesama sedara Islam....
Catat Ulasan