Maka dalam sejarah hari ni, ku menguli tepung untuk buat pau kukus. Inti encik suami dah tolong buat, maka kujalankan misi menguli tepung (walhal belajar sebelum ni, chef guna mesin, almaklumlah duit takdok nak beli mesin gedabak dan mahai tuh). Kiranya ni buat pertama kalinya, menguli tepung seolah tangan nak bengkak dan merah..haha.
|
setelah diuli, dibahagi-bahagi agar mudah di gelek.. |
|
leperkan betuk macam nih... |
|
inti dah siap awal.. |
|
letakkan inti dan bentukkan bulat kemas-kemas |
Apa pun enjoy buat. Chef buat 1 kg tepung, tp kubuat 500 gm jer. Buat banyak-banyak sapa nak makan pulak nanti. Alhamdulillah berjaya buat – kembang juga apam tuh, bila dah kukus ada yang mengecut-rasanya terlebih yis. Takpe kupujuk hati, lain masa akan buat lagi yang terbaik. Dari segi rasa, ok jugalah, bolehlah ditelan. Hmm..jom layanss gambo.
|
setelah dibentuk... |
|
mengembang cantik dan gebus... |
|
bila dikukus, hmm kureng sikit..takpe, janji boleh makan.. |
4 ulasan:
terlebih kukus
oo ye kek kak..kukus jap je ekk..okies..tengkiu..
sedapnya pau. akak sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
hehe..jom buat kak...hehe..
Catat Ulasan