Isnin, 8 Mei 2017

Cerita Campuq-campuq

Kita tepek gambo dulu na...cite kemudian... Ok, dah boleh cerita. Selalu kita dengaq depa kata kancil pandai buat 'trick' nak lepaskan diri daripada sang bedal dan binatang yang lain (pandai buat helah). Dalam kehidupan moden sekarang ni pun, keta 'kancil pandai buat 'trick' jugak...hehe. Cuba lihat dalam gambar bawah, bijak kan. Di sebalik celahan keta besar, elok je terselit je menyembunyikan diri. Sapa-sapa nak parking keta pasti rasa ada kosong kat celah keta tersebut. Namun! Ada si cute keta kancil elok je terletak kat situ...hehe. Jangan mudah terpedaya ye!                                             
Selepas KLCC dan KL Sentral, kami lawat kawan adik sekampung yang duk kat sini (Pusat Latihan Kor Polis Tentera Diraja-PULAPOT) di Jalan Genting Klang. Dapatlah meluangkan masa sejam lebih, pastu balik. Jenuh juga guna waze, sekali terlajak pulak, buat pusingan U, baru dapat masuk kawasan tentera nih. Almaklumlah tak pernah jejak kat situ kan (agak berbukit).
 
Perubahan menu yang dibuat oleh pihak MALINDO. Daripada seketul roti dan air, kemudian mereka beri sebekas makanan yang mengandungi pizza (ala pizza) dan pastri macam crumble apple serta air. Alhamdulillah. Bagi rasa kenyang buat penumpang. Maklumat terkini, untuk laluan Kuching-KL-Kuching, jadual penerbangan mereka telah dikurangkan dari tiga kepada dua penerbangan sehari sahaja. Kalau ikutkan, servis depa ni ok jer, tetapi terpaksa akur dengan pihak pengurusan mereka. Kami sebagai penumpang pun, terhad jugaklah nak tempah penerbangan dengan mereka (selain AA dan MAS).
Makanan kat bawah ni hidangan yang dimasak oleh mak angkat. Kecuali dua sambal, kami yang buat. Nampak sodap je kan semua, apa lagi kalau dapat makan dengan nasi panas. Sebelah bawah kiri tu kerabu/urap paku (letak hirisan bunga kantan banyak sikit-rasa kaw). Nenas sebagai pencuci perut!

Pemandangan menjelang senja di Kampung Mang - tanaman padi dalam proses dituai.



KLCC...kami datang!

Assalamualaikum semua..
Bersiaran kembali kita di arena blog (macam laporan sukan plak ye..hehe). Jom nikmati gambo-gambo masa adik-beradik, anak buah cheq dan suamiku ke KLCC hari tuh. Mak dan abah duk umahku, malas nak keluar katanya. Nak bawak mak agak mencabar sebab perlu pakai kerusi roda nak naik turun LRT. Ada rezeki, lain masa kita gi ye mak. Maafkan anak-anakmu ini. Disebabkan percutian singkat, masa pun terhad. Mujur ku ada turun KL, kembarku nak turun KL gak, ajak mengeTAR katanya.
Dua gambo kat atas nih, masa hari kejadian sebelum adik-adik yang lain sampai ke KL. Kami dok ronda Sogo dan mengeTAR jap. Syok shopping sampai coin parking hilang-nasib baik Anie nak bayar sebab dia yang hilangkan. Aku? Tukang uruskan pembayaran kat Tingkat 3, Sogo. Adoii!! Sibuk membeli-belah, sampai tak sedar benda tu tercicir.

Selesai kami membeli-belah, balik rumah dan belah malam baru yang lain sampai. Esoknya sambung lagi gi KL. Tujuan utama nak ke KLCC-Hadi teruja nak tengok menara berkembaq katanya (maklumlah maknya kembaq..haha..takde kena-mengena). Anak buah - Rayyan aka Oyen pun ada sekali. Riuhlah dua sepupu bertemu (seronoklah depa). Dapat berkumpul, jumpa atuk dan nenek. Jom layan gambaq mereka.






Antara kedai yang ada kat KLCC...menarik kan gambo mesin taip lama tuh!
Mak Oyen dan Cik Wanie teruja tengok bunga..macam nak buat bouquet terus jer..hehe
Masa ni gambaq nak naik tren dari KLCC ke KL Sentral. bagilah depa rasa kans...makcik-makciknya pun teruja sekali..haha. Kat tren suara depa je yang riuh, nasib baik penumpang lain faham, dok perati je. Muka teruja Oyen dan Hadi...layankan aje.

Alhamdulillah dapat berkumpul adik-beradik (kecuali adik lelaki-tolong jaga mak sekejap). 
Bagi kredit encik suami yang teman kami pi sini-baca waze, kupandu keta..hehe.
Alhamdulillah, perangai depa dua dok elok je, lari sama, minum sama, baca sama...Harap sampai besar duk elok je na. Panjang umur, murah rezeki nanti kita jalan-jalan lagi ye Hadi dan Oyen...bawak nenek dan atuk sekali.

Khamis, 27 April 2017

Food Truck

Sekarang macam-macam ada diperkenalkan konsep jualan makanan. Yang ni berkonsepkan "Food Truck"/turut disediakan meja comel dan kerusi juga/ dapat membantu pengusaha makanan kecil untuk mencari rezeki lebih. Oklah juga sebab banyak pilihan makanan dan harga agak mahal sikitlah. Kawasan ni masa kami pergi di depan PKNS BBBangi. Nak cuba, meh datang ke sini...




Jom cuba makanan Korea di sini!

Mesyuarat Agung Koperasi

KOPERASI DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA MALAYSIA BERHAD
MESYUARAT AGUNG KAWASAN 4 KALI KE-10 (TAHUN 2017)
4 April 2017 (Rabu)
(Kawasan 4 bermaksud Mesyuarat diadakan di DBP Cawangan Sarawak)
Masa ni diberikan amanah sebagai setiausaha untuk mencatat perjalanan mmesyuarat.

Antara ahli koperasi yang hadir mesyuarat
Gambar bawah: Selingan bergambo dengan adik-adik pelatih industri (Vokasional) yang dah tamat membuat latihan di DBP Cawangan Sarawak pada awal bulan April 2017. Selamat maju jaya buat Bira dan Cecel. Kiut-miut je mereka kan! Aku je dah nampak tua, jauh beza umur dengan mereka tuh! Haha...

Makanan dan Kehidupan

Kalau cerita pasal makan memang takkan habis. Makanlah selagi boleh. Kalu dah sakit, susah nak makan sedap-sedap nanti. Tapi makan berpada-pada ye, macam I sekarang, berkali-kali pikir sebelum nak makan makanan berkolestrol tinggi..huwaa. Sendiri rasa sendiri tahu - rasa badan tak sedap je, semua baju mengecil, kebas tangan! Awas Suhana! Kat bawah nih gambo-gambo sebelum nih - balik kampung-balik KL. 
Ni makanan masa order kat Restoran Ana Ikan Bakar Petai, Tanjung Lumpur, Kuantan nun. Namanya je bakar petai tapi petainya secoit jer, banyak lagi petai yang ada kat cawangan BBBangi tu lagi. Aduhai peniaga, bertimbang rasalah lebih untuk memberi petai untuk penggemar petai macam aku nih!  Selepas nih, memang susah nak pergi lagi rasanya, Mahal dan kedekut petai!
 Yang ni nasi kerabu macam biasa...suka makan dengan lempong/paru
 Spagethi cabonara seafood...pun secoit seafoodnya..jadiklah...
 Yang atas nih, sup kimchi, dapp..I suka...
 Ni juga secoit Ttetboki jer (makanan berasaskan beras dari Korea gak)
Harga RM7.00 sebekas. Sebekas kecik saiz separuh dari bekas taufu fah tuh..
Gambo Kiri: jambu batu yang ditanam belakang rumah (dibungkus sebab tu nampak molek/alhamdulillah sedap dan rangup)
Gambo Kanan: Cenderamata dari Kak Zainab Khamis sekeluarga-kenduri kawin anaknya - sepasang kicap comel jenama tak ingat (mudah je, order dengan pembekal-siap dengan pembalut sekali). Kat rumah dah ada telur rebus, tinggal tuang kicap ni jer..hehe
Yang ni plak, aiskrim yang dok banyak iklan kat tv nun. Macam sedap! Harga RM2 sebungkus, besar separuh tapak tangan jer, menariknya sebab ada gambo kartun. Macam konsep sandwich, inti aiskrim dan dikapit dengan biskut. Biskut tu tebal, rasanya manis. Hmm memang sukar nak dihabiskan sebab biskutnya tebal. Ingatkan macam wafer tuh. Makan sekali cukuplah, nak bagi merasa katanya...

Set Idaman

 Cantik tak? Mana satu pilihanmu?



Cerita Campuq-campuq

Kita tepek gambo dulu na...cite kemudian.. . Ok, dah boleh cerita. Selalu kita dengaq depa kata kancil pandai buat 'trick' nak lepa...