Ahad, 11 Mac 2012

Projek apam eno..

hasil pelbagai rupa..


Kononnya sekarang ni tengah teruja nak mengembangkan ilmu kukus mengukus kuih terutamanya kuih apam. Sebelum ni dok sibuk apam mekar, la ni nak cuba apam eno. Bila diamati melalui pembacaan dan tip dari rakan-rakan, nak buat apa-apa apam bertapai (masam) seperti letak tapai pulut, nasi yang dikisar, ragi atau yis dan sebagainya, eno diletak sebagai bahan pelengkap. Tak kiralah nak perap sejam dua atau semalaman, selepas dibancuh dengan eno, perlulah cepat dikukus.

bancuhan malam semalam-kacau agar sebati

masukkan yis....

bahagikan dua-tiga adunan dan warnakan ikut suka

masukkan dalam acuan plastik..nak mudah keluar, lengser dengan minyak dulu..

acuan bulat..
Kali ni, kucuba menggunakan yis dan diperap malam. Maka bertungkus-lumus sebelum subuh menyiapkan adunan dan dikukus dengan jayanya. Lagipun apam eno ni mudah sebab tak perlu pukul adunan terlalu lama dan menggunakan tepung beras. Kali pertama buat, rasa dan struktur agak kurang menjadi, ditambah lagi kelapa parut tak dapat disediakan. Tapi, ku takkan putus asa. Nanti kucuba pula menggunakan nasi atau tapai pulut. Pasni pulak, teruja nak buat kek berkukus pulak, insya-Allah.
acuan kuih cara- ok jugak...

hasilnya...ada merekah sikit...
Jom kita tengok cara untuk buat apam eno walaupun kurang menjadi (segan sebenarnya nak tunjuk, kalau ada teguran dan komen, amat dialu-alukan). Kat sini, kubanyak menggunakan pelbagai acuan dan adunan warna agar lebih menarik.
selesai dikukus....

Tiada ulasan:

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...