Selepas minta resepi dan tunjuk ajar dr tok Guru Mohaini-aku telah menjalankan misi untuk membuat ayam kelasan. Istimewanya sebab masak menggunakan air kelapa muda. Rasa best bila kita dah buat, lepas tu orang lain tanya macam mana nak buat, kita tahu nak jawab macam mana kan. Terima kasih kak Mohaini. Satu lagi, bila dah hidup di perantauan ni, membuatkan aku rajin memasak sbb tempat makan jauh dan nak cari yang betul2 sedap agak sukar. Tp aku bersyukur sbb dapat memasak sendiri, walaupun penat tapi puas (tengah berusaha untuk 'lebih merajinkan' diri dan jatuh cinta untuk MEMASAK).
ambik bahagian paha pun ok
dah hampir kering
Inilah hasilnya-walaupun gelap-rasanya sedap dan manis
Makan dengan kuahnya (sambal), pucuk midin dan sotong goreng celup tepung..yummy..
Saya copy resepi kak Mohaini k...mohon izin...
Resipi:
1 ayam dengan kulit belah dua memanjang
2 biji air kelapa muda 5-9 bawang putih - tumbuk
1 keping gula kabung1 sudu makan garam
- masak dengan api sederhana/perlahanKuah:
11 biji cili merah5-7 bawang merah @ bawang besar
1/2 keping gula kabung (ikut rasa)
1 tomato
- rebus semua bahan
- kisar sekejap-sekejap (on-off, on-off) tidak terlalu halus
- panas 1/2 senduk minyak, masuk bahan kisar
*Kak Mohaini menggunakan 21 biji cili dan bahan lain ditambah juga
*Kak Mohaini menggunakan 21 biji cili dan bahan lain ditambah juga
Tiada ulasan:
Catat Ulasan