Jumaat, 29 April 2011

Hidangan untuk tetamu

Mula gelabah kalau tetamu nak datang rumah. Nak masak apa agak-agaknya. Lagi-lagi kalau tetamu nak datang selepas maghrib - oklah juga boleh buat persiapan awal. Keluar makan tengah hari dari pejabat, siap-siap beli udang dan sotong, lepas tu fikir nak masak apa. Untuk mudahkan masak, goreng je udang dan sotong tu..hhmm mudah sangat. Bila dah duduk jauh ni, kerajinan dalam diri perlu kuat untuk memasak sendiri dengan jayanya - tetapi kalau dah banyak benda dan kena buat, minta tolong encik suamilah jawabnya.
           Tapi untuk kali ini, alhamdulillah selesai buat sendiri, pastu ketaq lutut tak hengat donia berdiri lama kat dapur (bukan besar manapun ruang dapur tu!). Sudahnya, aku masak sotong goreng tepung, goreng tempe cicah sambal kicap, udang masak merah bubuh teluq (jangan lupa buh daun ketumbaq-sedap), dan ulam timun, habih cerita - sudahnya baru perasan takde lauk berkuah..maafkan saya ye tuan-tuan. Istimewanya sebab masak beras coklat pemberian jiran kepada mak dan apak dari Kg Mang - terima kasih. Sedap tak sedap, licin juga mereka makan, terima kasih kerana makan dengan jayanya!..hehe..jangan serik datang lagi.

siap masak, tempe goreng nipis, sotong goreng celup tepung dan udang masak merah buh teluq

marilah ngap sama-sama (senduk nasi tu abaikan k)
-masak beras coklat...

Tiada ulasan:

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...