Khamis, 30 Jun 2011

belinjau....

Pernah makan buah belinjau tak? Pucuk daunnya boleh dibuat sayur lemak atau air.
Buah belinjau ni kecil je buahnya. Orang Jawa suka makan benda nih. Mereka rajin
buat kerepek emping belinjau. Apa yang kutahu, cara nak buat emping belinjau, biji buah
diketuk hingga leper, jemur dan digoreng. Tak tahulah kalau tempat lain, panggil apa buah ni.

maaflah sebab tak sempat ambil gambar yang segar...yang ni dah rentung dah..hehe
kupas kulitnya dan makan isinya...sedap...alhamdulillah...
      Kalau caraku, masa kecik-kecik dulu, suka bakar je buah ni kat bakaran kayu
dan sebagainya. Kupas kulitnya dan makan isinya. Baru-baru ni ada beli benda ni
kat Serikin. Baru semalam sempat panggang atas pan hingga rentung. Pastu kupas
kulit dan makan isinya. Rasanya sedap, lemak sikit dan payau sikit.

Tiada ulasan:

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...