Ahad, 26 Jun 2011

Roselle....

Rupa-rupanya buah roselle ni unik buahnya, di samping dengan khasiatnya yang
pelbagai (turunkan paras darah tinggi dan kebahkan demam). Sesuai dibuat jus 
dan sebagainya. Kalau nak buat jus, perlu belah dua buah roselle nih dan buang
bijinya terlebih dahulu-bersihkan-rebus dengan air dan gula secukupnya-simpan
dalam botol-nak minum, bancuh dengan air masak. Takmo cite panjang, jom kita 
tengok rupa bentuk buahnya macam mana.
menarik rupanya...merah menyala...
sebahagian dah belah dua dan dikeluarkan bijinya
nilh rupa bijinya..besar jugak...dalamnya ada biji-biji kecil  yang lain..keringkan dahulu kalau nak jadikan biji benih..

Tiada ulasan:

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...