Asyik dengar cerita kawan tentang kesedapan kerabu epal jer. Dalam hati berkata, sedap ker? Nak makan epal hijau pun bercinta, apatah lagi nak buat kerabu. Namun dengan hati nak mencuba, maka belilah epal hijau barang 5-7 biji. Encik suami tolong sagat buah epal, gorengkan bilis hingga garing, hiriskan bawang merah, lemon, cili dan daun sup (semua bahan digaul hingga sebati, akhir sekali baru masukkan ikan bilis/kacang). Pendek kata semua encik suami tolong buatlah. Aku? Buat tak tahu je ke atau bagi arahan je...eh takdelah, tukang gaul kerabu itulah.
Encik suami memang pakar dalam bab memasak nih. Nasib baik ada lemon (guna sos ikan pun boleh), jadinya tak perlu cuka (ku memang tak suka cuka). Hasilnya memang cukup lumayan dan mabeles...sedap rupanya. Nak lagi sedap, buh banyak bawang dan perahan air lemon agar kemasamannya stabil sehingga dapat membuatkan tekak tertelan air liur. Kalau rajin sikit, buh kacang tanah yang telah siap digoreng. Fuh..layannnz. Alamak! masih terasa kat tekak ni akan kesedapannya bila menaip nih...hhmmm.
belum siap sepenuhnya...(gambar siap tak dan rakam)..tinggal buh ikan bilis goreng... |
yang ni dah siap sepenuhnya..bolehlah ngap pasni...hehe |
1 ulasan:
memang sedap pun kerabu apple ni :-)
Catat Ulasan