Selepas masak mentarang, esoknya kami cari juga spesis ketam biru (kata orang Sarawak, ketam Suri). Kami merayau hingga ke Kota Semarahan, akhirnya jumpa juga ketam, namun yang ado ketam spesis lain (ketam Kalok kata orang Sarawak). Jadilah daripada takde langsung - alhamdulillah. Saje nak tunjuk gambor ketam bagi kawan-kawan lain terliuq pulok..hehe. Bentuk fizikal ketam ni kecil sedikit (janji ada isi, ok jer). Kalau ketam Suri tu ditangkap di laut, ketam kalok pulak mungkin ditangkap dari sungai. Hmm entahlah, janji ada sayap di bahagian kaki bagi menunjukkan ketam tersebut duduk di dalam air dan bukannya dua alam. Ketam ni pun kumasak pedas serupa masak mentarang kelmarin. Tetapi awas ok, sebab ketam ni kolesterolnya tinggi, sekali sekala makan takper. Jom layan gambar.
dah dibersihkan dan diketuk siap-siap... |
ketam masak pedas...dua kali makan..licin walaupun pedas..alhamdulillah... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan