Isnin, 22 Ogos 2011

Sambal pedas orang Sarawak.

Rezeki kami baru ni semasa pergi berbuka di rumah keluarga angkat, dapatlah melihat proses membuat bubur pedas oleh mak angkatku (datang-datang bahan dah tersedia, tinggal nak masak) dan dapat makan sekali bubur pedas tuh. Bahan utamanya mestilah rempah khas yang menggunakan beras dan rempah tumis yang lain di samping sayur dan udang kering.
      Seingatku cara nak masak bubur pedas nih, tumis bahan rempah dan rempah khas, pastu masakan daun kunyit dll yang dicincang halus, gaul hingga sebati. Pastu masukkan santan, suun dan sayuran lain. Serai jangan lupa bubuh dan serbuk kunyit sikit. Masak hingga masak. Dah siap! (kurang lebihlah) kang salah ajaran susah pulak, jangan lupa selak resepi kat internet ye kawan-kawan. Sebab resepi yang kubuat ni hanya pemerhatian secara tidak langsung jer!
kacang ni sila abaikan sebab termasuk sekali dalam gambar, bahan tumisnya mestilah bawang putih dan merah, cili kering (ditumbuk) dan daun kunyit dan daun apa (tak ingat) yang dicincang halus...
sila abaikan juga potongan kacang panjang dan cendawan besar tu yer..yang dimasukkan dalam bubur pedas ni ialah jagung muda, suun, udang kering, kacang panjang yang dipotong bulat dan halus serta udang kering...

Tiada ulasan:

Tahun 2020 yang mencabar

Assalamualaikum sahabat blogger semua. Lama kan tak bersiaran! Sebabnya lum sempat masukkan gambar baharu dalam pc. DAN perlu menulis untuk...