Rezeki kami baru ni semasa pergi berbuka di rumah keluarga angkat, dapatlah melihat proses membuat bubur pedas oleh mak angkatku (datang-datang bahan dah tersedia, tinggal nak masak) dan dapat makan sekali bubur pedas tuh. Bahan utamanya mestilah rempah khas yang menggunakan beras dan rempah tumis yang lain di samping sayur dan udang kering.
Seingatku cara nak masak bubur pedas nih, tumis bahan rempah dan rempah khas, pastu masakan daun kunyit dll yang dicincang halus, gaul hingga sebati. Pastu masukkan santan, suun dan sayuran lain. Serai jangan lupa bubuh dan serbuk kunyit sikit. Masak hingga masak. Dah siap! (kurang lebihlah) kang salah ajaran susah pulak, jangan lupa selak resepi kat internet ye kawan-kawan. Sebab resepi yang kubuat ni hanya pemerhatian secara tidak langsung jer!
kacang ni sila abaikan sebab termasuk sekali dalam gambar, bahan tumisnya mestilah bawang putih dan merah, cili kering (ditumbuk) dan daun kunyit dan daun apa (tak ingat) yang dicincang halus... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan